Hoe Werkt een Online Cloud?

H

Je hoort steeds meer over zogenoemde opslag door middel van een online cloud. Steeds meer mensen maken er gebruik van dat je op deze manier je digitale documenten, bestanden en foto’s kunt opslaan. Porton kan je van zo’n cloud voorzien. Maar wat is zo’n cloud nou eigenlijk precies? Hoeveel heb je eraan als klant zijnde? Wat kun je er allemaal mee doen? Wat zijn de voordelen van zo’n digitale opslagplek? Waarom zou je überhaupt aan zo’n cloud denken? En zitten er ook risico’s aan? Dat zijn allemaal vragen die misschien bij je op gaan komen als je je in een cloud verdiept. Daarom willen wij er ook iets meer over uitweiden zodat je weet wat het zo ongeveer inhoudt.

Wat is een Online Cloud?

Een cloud is een manier om documenten, foto’s en andere digitale bestanden op te slaan. Het is geen fysieke opslagplaats zoals een externe harde schijf of USB dat wel is. Je kunt het dus niet in je handen houden en meenemen. Toch is het overal bereikbaar. Het is namelijk een digitale opslag. Jij hebt een account waarmee je op jouw eigen stukje van deze digitale opslag kunt komen. Je kunt daar dan bestanden toevoegen of verwijderen. Je kunt overal op deze online cloud inloggen zolang je jouw gebruikersnaam, e-mail en wachtwoord weet.

Hoe Krijg je een Online Cloud?

Je kan eigenlijk heel makkelijk aan jouw eigen stukje online cloud komen. Je meldt je aan door middel van een e-mailadres en eventueel een gebruikersnaam. Je kunt in de meeste gevallen dan zelf een wachtwoord creëren. Op jouw e-mailadres krijg je dan een mailtje waarop je jouw account moet bevestigen. Dan heb je al toegang tot jouw stukje digitale opslag. Je kunt daar dan vervolgens bestanden heen slepen en ze naar je cloud kopiëren. Als je eenmaal een account hebt dan kun je op verschillende plekken inloggen. Veel van de providers van online clouds hebben een app die je kunt downloaden. Soms geeft die je dan de mogelijkheid om alle foto’s die je met je mobiele telefoon maakt automatisch te uploaden naar je cloud.

De Voordelen van een Online Cloud

Een online cloud heeft dus best een aantal voorbeelden. Zo kun je dus overal inloggen op jouw account. Het maakt niet uit achter welke computer je zit. Je hoeft alleen maar de website van de cloud op te zoeken en daar in te loggen. Je kunt dan sowieso je bestanden bekijken, al moet je soms even het programmaatje downloaden om ook bestanden toe te kunnen voegen. Verder is het een groot voordeel dat jouw bestanden niet meer op één apparaat staan. Mocht er iets met je computer of andere fysieke opslag gebeuren dan staan jouw foto’s, video’s en tekstbestanden nog gewoon op de digitale opslag en kun je daar met een nieuwe computer gewoon weer bij. Je bent dus niets kwijt.

Zijn er Risico’s?

Alles heeft zo zijn risico’s. De cloud kan problemen krijgen waardoor niemand er nog op kan. Er kan een hacker inbreken en alles in de war schoppen. Maar die kans is een stuk kleiner dan de kans dat je computer of laptop crasht, het begeeft of niet goed wil opslaan. En als je dan zorgt dat je bestanden op verschillende plekken zijn opgeslagen dan raak je nooit iets kwijt.