Welk Internet installeert de provider bij jou?

W

Een leven vol internet

In ons dagelijks leven is internet al bijna niet meer weg te denken. Je staat er bij wijze van spreken me op en je gaat er mee naar bed. Privé heb je dagelijks wel dingen te regelen via je mail, moet je iets opzoeken of ga je voor de lol een beetje fun surfen. Internet is mogelijk op al je communicatie apparaten, op je telefoon, je computer of laptop, je tablet en zelfs op je televisie. Maar ook voor bedrijven is internet onmisbaar geworden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar hoeveel zaken er worgen geregeld of afgehandeld via de mail. Daarom is het erg belangrijk geworden om ervoor te zorgen dat je een betrouwbare internetverbinding hebt.

Meer informatie over internet en pakketten? Klik hier

Internet

Welke soort verbinding wil jij?

Om te kunnen internetten zal je een abonnement bij een provider moeten afsluiten. Je kan kiezen voor een los abonnement, of een alles-in-één pakket nemen waarbij ook meteen je telefoon en televisie is geregeld. Waar jij voor kiest hangt natuurlijk af van jouw eigen wensen en eisen die jij aan je internetverbinding stelt. Waar je wel rekening mee moet houden is of jouw woning wel is aangesloten om alle soorten internet te kunnen gebruiken. Een vorm van internet die voor iedereen beschikbaar is, is via de telefoonlijn. Ieder huishouden in Nederland zal zijn aangesloten op het telefonienetwerk. Deze telefoonlijn kan ook worden gebruikt voor het inter(nationale-)net. Je moet er vanuit gaan dat de maximale snelheid die je kan bereiken ongeveer de helft is van wat de providers je beloven. Dat komt omdat de snelheid afhankelijk is van hoe ver je van de wijkcentrale woont. Hoe verder je er vanaf woont, hoe langzamer je internet zal zijn. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan kan je het beste voor deze vorm van internet kiezen.

Een iets duurdere en vaak veel snellere manier om te internetten is via de kabel. Deze is oorspronkelijk gelegd om televisie te kunnen kijken, daarom zal je bij providers die dit aanbieden ook vaak meteen een televisieabonnement moeten afsluiten. Neem daar ook nog telefoon bij en je hebt alles in één keer geregeld. Al bijna 20 jaar lang wordt de kabel ook gebruikt voor het world wide web (www). Er kunnen internetsnelheden van meer dan 100 Mbit per seconde worden gehaald en bovendien zal je maximale snelheid in de buurt komen van wat je provider je beloofd heeft.Een derde soort internet is in opkomst. Dat is namelijk via de glasvezel. Je kan hier erg snel internet mee behalen waarbij het uploaden even snel gaat als het downloaden. Glasvezel is echter nog niet in het hele land aangelegd dus nog niet voor alle huishoudens beschikbaar.

 

Hoe is jouw ping?

Zoek je informatie over internet en internetverbindingen zal je al snel de termen ping en jitter tegen komen. Ping is een waarde die gebruikt wordt om een internetverbinding te testen. Jouw pc stuurt een datapakketje het internet op naar een server en er wordt dan gemeten hoe lang het duurt voordat je antwoord krijgt van die server. Dat wordt de pingtijd genoemd. Met jitter wordt aangegeven hoe lang de vertraging is in het afleveren van het datapakketje