3 redenen om voor een gashaard te kiezen

3

Ja, je gaat het écht doen. Dit jaar komt er nog een haard in de woonkamer. Niet alleen lekker warm, maar ook nog eens hartstikke gezellig. Zo kom je die trieste avonden in de winter en de herfst wel door. Maar nu de grote vraag: kies je voor een gas- of houthaard? Of is een elektrische variant toch beter voor het milieu? Als wij het voor het zeggen hadden wisten wij het wel: wij kiezen de gashaard. In deze blog vertellen wij je waarom.

Verbeterde techniek

In de afgelopen jaren is de techniek van de gashaard ontzettend verbeterd. Waar het verschil tussen een hout- en gaskachel een paar jaar geleden nog overduidelijk was, zijn ze vandaag de dag nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De huidige gaskachels kunnen het vuurbeeld van een houtkachel namelijk vlekkeloos imiteren. Hierdoor zijn ze ontzettend sfeervol en passen ze perfect in een huiselijk sfeer.

Ook op andere fronten zijn de ontwikkelingen met sprongen vooruit gegaan. Moderne gaskachels hebben namelijk een ontzettend hoog rendement. Dat betekent dat ze minder belastend zijn voor het milieu. Daarnaast zijn ze – ook in vergelijking met houtkachels – veel makkelijker in gebruik geworden. Je zet ze bijvoorbeeld met één druk op de knop aan. Het vuur brandt dan gelijk. Tot slot kun je de intensiteit helemaal zelf instellen. Wel zo ideaal.

Weinig onderhoud nodig

Een haard moet vooral gezellig zijn. Schaf je een houtkachel aan? Dan krijg je er de vele uren aan onderhoud gratis bij. Een gaskachel heeft echter minder aandacht van je nodig. Er is bijvoorbeeld geen aslade die af en toe geleegd moet worden. Het enige wat een gashaard van je vraagt is de jaarlijkse, grote beurt. Bij dit onderhoudsmoment moeten onder andere de ruiten gereinigd worden. Het kan soms ook voorkomen dat er versleten, oude onderdelen vervangen moeten worden.

Altijd voldoende brandstof

Toegegeven: dit laatste punt is wel een beetje een open deur. Toch wordt dit voordeel van de gashaard regelmatig vergeten. Omdat deze kachel permanent aangesloten zit aan een gasleiding, zit je nooit zonder brandstof. Dat is bij een hout- of pelletkachel wel anders. Hier moet je als gezin zelf hout of ander brandbaar materiaal in plaatsen. Stiekem wel een beetje een gedoe, of niet soms?