Verschil tussen een trekveer en een drukveer

V

We gebruiken ze vaker dan we denken. Veren zitten in vrijwel alle mechanische apparaten waarmee arbeid wordt verricht of waarop druk wordt uitgeoefend. Onze eigen spieren en pezen zijn uitstekende voorbeelden van biologische veren. We kennen allemaal de veren die we bij trampolines zien, in auto’s, maar ook in zoiets alledaags als een simpele ballpen. Voor de meeste mensen zal de ene veer op de andere lijken. In industriële kringen en onder specialisten heeft elk type veer een eigen naam, die vaak minder bekend is bij het grote publiek. Weet jij wat het verschil is tussen een trekveer en een drukveer?

Wat is een trekveer?

Een trekveer werkt door weerstand uit te oefenen tijdens het uitrekken. De meeste trekveren zijn spiraalvormig en hebben ogen aan de uiteinden, waarmee ze vastgemaakt worden. Door de uiteinden van elkaar af te bewegen, ontstaat de spanning die nodig is om de veer zijn werking te laten doen. Je vindt trekveren onder meer in diverse machines, aan trampolines, maar ook in deurdrangers. Doe je veel aan fitness, dan kun je trekveren tegenkomen bij expanders. Hoe dikker de veer, hoe meer kracht er nodig is om hem uit te rekken.

Wat is een drukveer?

Een drukveer heeft ook vaak een spiraalvormige structuur, maar de werking is tegengesteld aan die van een trekveer. Een drukveer werkt juist door hem in de drukken. Denk aan veringen in voertuigen, waardoor je op een comfortabele manier over oneffen grond kunt rijden, omdat de drukveren de klappen opvangen. Spiraalvormige drukveren worden veelal gemaakt van rond metaaldraad, maar het is ook mogelijk om drukveren te bestellen die van platte, conische of vierkante draden zijn gemaakt.

Verschillende soorten trekveren en drukveren 

De Spiraal is een producent van diverse veersystemen. Naast drukveren en trekveren kun je ook bij ze terecht voor bladveren, borgveren, klokveren of torsieveren. De Spiraal heeft meer dan 70 jaar ervaring in diverse industrieën en is in staat om maatwerk van een zeer hoog niveau te leveren. Welk veersysteem je ook nodig hebt, de kans is groot dat de professionals van De Spiraal je hierbij kunnen helpen. Misschien zoek je wel een bepaalde technische oplossing, maar weet je niet welk veersysteem de beste resultaten oplevert. Neem dan zeker contact op met de productspecialisten van De Spiraal. Ze denken graag met je mee en samen komen jullie tot de meest efficiënte en kosteneffectieve oplossing.