Tips voor het installeren van een buisventilator

T

Een buisventilator is een krachtige afzuiger en wordt ingebouwd tussen twee ventilatiebuizen. Een buisventilator is bijvoorbeeld veel krachtiger dan een badkamerventilator en wordt vaak gebruikt in situaties waar wat meer luchtweerstand overbrugt moet worden. Buisventilatoren bestaan uit twee flensaansluitingen, één voor de aanzuig en één voor de uitblaas. Hiermee zijn ze eenvoudig tussen het kanaal in te monteren. In dit artikel geven wij je een aantal belangrijke tips voor het installeren van een buisventilator.

Onderdelen van een buisventilator installeren

Het installeren van een buisventilator bestaat uit twee onderdelen. Allereerst dient de elektrische bedrading aangesloten te worden, waarna je vervolgens de buisventilator tussen het kanaal kunt monteren.

Elektrische bedrading van de buisventilator aansluiten

Voor het aansluiten van de elektrische bedrading kun je het beste gebruik maken van de bijgeleverde gebruikershandleiding. Afhankelijk van het type en model zijn er verschillende mogelijkheden. Zorg er in ieder geval altijd voor dat het stroom is afgesloten!

Tips voor het plaatsen van een buisventilator

Voor een goede werking van de buisventilator, is het belangrijk dat het systeem juist geplaatst is. Houd hierbij in ieder geval rekening met de volgende zaken: Zorg ervoor dat het ventilatiekanaal minimaal dezelfde doorlaat heeft als de aansluitmaat van de buisventilator. Het liefst groter. Probeer het kanaal zo kort mogelijk te houden en het aantal omleidingen te beperken. Gebruik bij voorkeur gladde luchtkanalen, zoals een spirobuis of kunststof kanaal. Een ventilatieslang die geribbeld van vorm is geeft meer luchtweerstand. Wanneer het ventilatiekanaal te krap is, kun je dit herkennen aan het suizende geluid van de versnelde luchtstroom.

Beste plek om een buisventilator te monteren

Buisventilatoren kunnen zowel verticaal als horizontaal gemonteerd worden. Echter is het wel handig om een plek te kiezen waar je gemakkelijk bij kunt voor bijvoorbeeld onderhoud. Een goede plek is bijvoorbeeld op zolder, achter een wand of boven het plafond, zodat het geluid buiten de leefruimte wordt gehouden.

Advies buisventilator

Heb je verder nog vragen over het installeren van een buisventilator of wil je graag een buisventilator aanschaffen? Kijk dan eens op de website van Spirototaal. Zij helpen je graag bij het vinden en installeren van een buisventilator.